Živá strava

Když se řekne živá strava, mnozí si nejprve vybaví studené neupravené jídlo – mrkev, salát či rajče. Jak se opravdu stravují vitariáni a v čem spočívá tento životní styl?

ziva strava_nadine-primeau-unsplash

Strava jako životní styl 

Živá strava je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný jako vitariánství. Potraviny konzumují v co nejpřirozenějším stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena.

Do živé stravy nepatří žádné živočišné produkty, je to tedy vlastně strava veganská a z velké části i bezlepková.

Principem živé stravy je tedy dopřát našemu tělu přirozené kvalitní potraviny, a zajistit si tak přísun živin, vitamínů, minerálů, enzymů, antioxidantů a jiných prospěšných látek, abychom mohli využít jeho potenciál naplno a být tak zdraví.

Pokrmy se nevaří, protože pokud teplota překročí 42 °C ztrácejí se z potravy enzymy a důležité látky. Neznamená to však, že se musí jíst úplně všechno bez předešlé úpravy. Například luštěniny obsahují v syrovém stavu inhibitory, které je třeba namočit do studené vody a tak nastartovat proces klíčení.

Nejen, že živá strava lahodí našemu oku, je také velmi chutná a vede k výraznému zlepšení zdravotního stavu.

Zvolte si vlastní poměr 

Představa 100% syrové stravy z pochopitelných důvodů neláká širokou veřejnost. A také není nutné, ji striktně dodržovat. Můžete si zvolit určitý poměr, například 80 % syrové a 20 % vařené stravy, nebo raději 50:50, zkrátka jak je libo. Podle zásad tohoto životního stylu totiž svému zdraví pomůžete, už jen, když do svého jídelníčku zařadíte vybrané prvky a pokrmy živé stravy, které vám vyhovují a které máte rádi.

Pokud se nehodláte ani vy stravovat jen podle zásad živé stravy, zahrňte ji do svého jídelníčku alespoň z části. A to v případech, kdy vás honí mlsná. Živé „dezerty“ z ovoce a zeleniny, oříšků a přírodních sladidel totiž chutnají úplně každému. Navíc jsou mnohem zdravější než běžné sladkosti a bývají přezdívány jako sladkosti bez hříchu.

 

Sandra Špačková
foto: unsplash

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. Petr napsal:

    Dobrý den,jen se pozeptám,říkala jste,že kefír nepatří do živé stravy.
    Je to tak i v případě živých kultur z Tibetské houby?Kefír z tibetské houby obsahuje hodně enzymů.
    Děkuji za RADU

Napsat komentář: Petr Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>