Čokoláda je jedna z příjemných závislostí, která je okolím na rozdíl od jiných závislostí přijímána spíše úsměvně. Dovede obalit nervy a navíc existují i výzkumy, které potvrzují její zdravotní prospěšnost, mléčná nám například dodá vápník a hořká zase antioxidanty. Že však není čokoláda jako čokoláda, potvrzují bohužel obaly těchto pochoutek.
Co se týká podílu kakaa, nad tím se většinou pozastavujeme u různých svátečních figurek, ale existují i další minusové body, která nás přimějí vrátit čokoládu zpět do regálu. Řeč je o nepopulárních éčkách, ač ne všechna škodí zdraví, právě v čokoládě bychom se bez nich nepochybně raději obešli.
V případě éčka E476 – Polyglycerolpolyricinoleát se už jedná téměř o stálého nohsleda čokoládových výrobků. Větší problém je spíš v současnosti najít čokoládu, která tato éčka neobsahuje, než naopak.
Jedná se o emulgátor vyráběný nejčastěji z živočišných tuků, glycerínu či mastných kyselin. Minimálně vegetariáni a vegani tedy z jídelníčku často právě díky tomuto éčku vyškrtnou i hojnou část čokoládové nabídky v obchodech.
Navíc, jak se můžeme dočíst z odborných zdrojů, v některých státech je tato látka přímo zakázána, a je spojená s podezřením, že vyvolává trávicí obtíže a alergické reakce. Smutné je, že téměř většina čokolád tradičních českých značek, nebo alespoň značek tak vnímaných, právě E476 obsahuje.
ZP
Chtel bych se zeptat z jakych druhu zivocichu se ziskava? Dekuji
Z ropuch. Méně často z larev masařek.
Miluju čokoládu obzvlášť hořkou, ale jde tu hlavně o to, že si náš národ zvykl na ty největší hnusy co můžou být tipu milka a orion nebo figaro. Zkuste nějakou kvalitnější…. ja byla na exkurzy u Janka (odkaz byl redakci odstranen) … tam vysvětlí proces, úplně všechno, takže víte co si dopřáváte.
Akože vážne?
Horor…
Hneď mi bolo podozrivé slovo: živočíšne…
Svinstvo. Neverím, že sa v organizme nemení na ricín. Ropuchy majú predsa jedové žľazy…