Vyvážená strava – určitě jste o ní také slyšeli. Jenže… víte, co to ta vyvážená strava vlastně je?
Jednou větou by se dalo říct – jíst vyváženě znamená jíst pestrou škálu potravin ve správném poměru.
Pokud zvládneme vyvážit všechny základní živiny poskytující energii, jako sacharidy, bílkoviny a tuky, spolu s nimi získáme i ostatní živiny, mezi které patří stopové prvky, vláknina, vitamíny a fytochemikálie.
Jak by měla vyvážená strava vypadat?
33 % ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina jsou studnice vitamínů, vlákniny a fytochemikálií. Doporučuje se až pět porcí denně, v poměru dva kusy ovoce a tři kusy zeleniny.
30 % škrobnatých potravin
Potravinami bohaté na škroby jsou obilniny, chléb, těstoviny, brambory a kořenová zelenina. Obsahují stejně jako ovoce a zelenina hodně vitamínů, fytochemikálií a vlákniny, a zároveň minerály a v neposlední řadě i potřebné kalorie.
20 % libového masa, vajec, ryb a mořských plodů, ořechů a semen
Jednotlivé položky by se měly ideálně pravidelně střídat. Ryby bychom měli mít v jídelníčku minimálně jednou týdně.
12 % mléčných či sójových bílkovin
Do této kategorie samozřejmě patří mléčné výrobky a případně i sójové jogurty a mléka obohacená o vápníkem. Ovšem pozor, nepatří sem smetanové výrobky a smetana samotná, protože obsahují jen velmi málo bílkovin a naopak velké množství nasyceného tuku.
5 % tučných a na cukr bohatých potravin
Tato kategorie hříchů, kam patří cukrovinky, pochutiny a sladké nápoje by měla by se měla vyšplhat maximálně 5 % ze stravy. Těchto jídel bychom měli konzumovat co nejméně, ideálně žádné.
Množství energie, kterou potřebujete přijmout se liší pohlavím, věkem a také fyzickou aktivitou jedince.
Tato tabulka může pomoci jako vodítko ke správnému stravování:
Vyváženou stranu si můžete velice snadno hlídat pomocí čtení etiket na obalech. Právě to je dobrá cesta k vyvážené stravě. Na většině potravin bývají uvedeny výživové hodnoty, obvykle na jednu porci, nebo na 100 g. Zároveň zde také vyčtete procenta doporučeného množství živin, které jedna porce obsahuje.
Sandra Š.
foto: freedigitalphotos.net