Horké dny jsou pro organismus velmi náročné. Každý z nás tak hledá způsob, jak se alespoň částečně ochladit. Samozřejmě nejlepším způsobem je navštívit koupaliště či plovárnu a ponořit se do osvěžující vody. Ne každý však má tuto možnost, nebo se prostě jen nerad koupe. Pak je potřeba hledat jiné způsoby jak pomoci organismu snížit teplotu a dodat potřebnou vodu a vitamíny. Jedním z nich je i správná volba potravin.
V horkých dnech bychom určitě neměli jíst nic těžkého. Rozhodně je třeba vyloučit například řízek, ale i jiná smažená jídla. Vhodné rovněž nejsou omáčky. Nejlepší, co pro svoje tělo v horkém počasí můžete udělat je jíst hodně ovoce a zeleniny. Vhodné jsou však i jiné potraviny. Tento článek vám představí pět nejvhodnějších potravin, které v horkých dnech určitě přijdou vhod.
Ředkvičky
Ředkvičky mají dostatek vitamínů, minerálů i vody. Jsou tak jasným tipem na letní osvěžení. Jsou navíc velmi lehce stravitelné. Dají se z nich připravit skvělé saláty, případně je zakusovat k sýru.
Losos
Z masitých jídel jsou v teplém počasí nejvhodnější ryby. Jsou lehce stravitelné a obsahují řadu pro tělo potřebných látek, ale také dostatek vody. Z ryb je v létě nejvhodnější losos. Je lehký a dá se použít i do zeleninových salátů
Sůl
Budete se divit, ale jinak opomíjená sůl je v létě velkým pomocníkem. Pravděpodobně jste slyšeli, že sůl škodí ledvinám. To je samozřejmě pravda, ale sůl rovněž zadržuje vodu a to platí i v případě lidského organismu. Proto si například výše zmíněné ředkvičky trochu posolte.
Hořká čokoláda
Občas je potřeba doplnit i potřebné cukry. Nejlepší volbou a to nejen pro horké dny je hořká čokoláda. Kakao v ní obsažené má pozitivní účinky na lidskou psychiku a cukry dodají potřebnou energii.
Pivo
Alkohol se v horkých dnech nedoporučuje. Organismus totiž odvodňuje. Ovšem pokud si někde v chládku dáte jednu sklenici piva, určitě vám to neuškodí. Ba naopak. Pivo obsahu řadu minerálů a vitamínu. Jedna sklenice denně vám tedy neublíží.
J.H.