Značka Calvo se spojila s výživovou poradkyní Ivou Veselou a společně připravily nové recepty pro všechny, kteří se chtějí v roce 2015 stravovat zdravěji a cítit se lépe. Celkem čtyři recepty pro celý den – snídaně, oběd, večeře i tip na chutnou svačinu, byly sestaveny tak, aby obsahovaly vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků jak živočišného, tak rostlinného původu. Zkuste to s námi, je to jednoduché a chutné!
Poradkyně Iva Veselá se zaměřila na tuňákové recepty s radostí, jelikož rybí maso na talířích českých strávníků i přes veškerou osvětu bohužel stále zaostává. V jídelníčku chybí především velmi zdravé mořské ryby, mezi kterými právě tuňák představuje jeden z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin. „Omega-3 mastné kyseliny obsahují celou řadu látek s pozitivními zdravotními účinky. Působí příznivě na snížení krevního tlaku, mají vliv na snížení hladiny tuků v krvi, rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a také podporují imunitní systém a centrální nervovou soustavu,“ říká Iva Veselá, „díky dostupnosti kvalitního tuňáka v konzervě lze jíst ryby i několikrát za týden, a dopřát tak tělu potřebný příjem zdravých tuků.“
Zimní a jarní měsíce jsou pro změnu stravovacích návyků ideální, protože představují ten správný čas, kdy začít se zdravým životním stylem. A navíc budete už v létě vypadat skvěle! Aby recepty přinesly kýžený efekt, měly by být lehké, plné vitamínů a minerálních látek, ale zároveň musí být také chutné a syté.
Snídaně
Tuňákové palačinky
Vynikající tuňákové palačinky si můžete připravit o víkendu, ale i ve všední den. Běžně se palačinky připravují z mouky. V tomto receptu jsou ale použity ovesné vločky, protože mají nižší glykemický index než mouka a lépe udrží stabilní hladinu krevního cukru. Recept je vyvážený i z hlediska tuků, takže cholesterol zůstává pod kontrolou. Palačinky si můžete připravit také dopředu a nechat v lednici uležet a ráno jen zabalit se sebou.
- 140 g mletých ovesných vloček
- 250 ml polotučného mléka
- 2 vejce
- sůl
- rostlinný olej
Náplň:
- 160 g konzerva tuňáka Calvo ve vlastní šťávě
- 1 ledový salát
- 200 ml bílého jogurtu
- 1 menší cibule
- ½ sklenice sterilované kukuřice
- 2 lžíce sekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce sušených brusinek
- 1 PL dijonské hořčice
- citrónová šťáva nebo ocet Balsamico di Modena
- zeleninové koření nebo koření na ryby
- pepř
Cibuli a salát nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Směs dochutíme podle potřeby a uložíme stranou, aby měla pokojovou teplotu. V mléce rozmícháme vločky, vejce, přidáme špetku soli a necháme chvíli odležet, aby vločky nasály tekutinu. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Každou palačinku naplníme tuňákovou směsí, srolujeme do rolky a podáváme se zbytkem nakrájeného salátu.
Oběd
Tuňákový salát s kuskusem
Jednou z chyb ve stravování je, že si lidé k salátům zapomínají přidat pečivo nebo přílohu. Samotný salát totiž energeticky nestačí a brzy po něm budete mít hlad. Je tedy zapotřebí mít u salátu sacharidy, aby bylo jídlo vyvážené a zasytilo na delší dobu. Je třeba, aby byl jídelníček z dlouhodobého hlediska vyvážený a zasytil. V tomto salátu byl zvolen jako zdroj kvalitních sacharidů celozrnný kuskus. Pokud si potřebujete hlídat hladinu cholesterolu, můžete vejce nahradit hrstkou vařených luštěnin.
- 250 g celozrnného kuskusu
- 400 g směsi z listových salátů
- 2 konzervy tuňáka Calvo v oleji
- 80 gzelených nebo černých oliv
- 4 vejce
- cherry rajčata
- červená cibule
- citrónová šťáva
- ocet Balsamico di Modena
- olivový olej
- sůl, pepř
- zeleninový vývar nebo sypký bujón bez glutamátů
- čerstvé bylinky podle chuti
Kuskus uvaříme v zeleninovém vývaru nebo ve vodě s rozpuštěným bujónem. Po uvaření ho necháme chvíli dojít pod pokličkou a poté vidličkou načechráme. Vedle kuskusu uvaříme 4 vajíčka natvrdo a oloupeme. Zeleninu nakrájíme na drobné kousky, promícháme s ostatními ingrediencemi a vychladlým kuskusem. Salát podle potřeby dochutíme solí a pepřem, ozdobíme vejci nakrájenými na čtvrtiny a čerstvými bylinkami.
Večeře
Tuňák s cizrnou a parmezánem
Cizrna má zastoupení mnoha vitamínů, minerálních látek a vlákniny podporující střevní peristaltiku. Obsahuje železo, vápník, hořčík i draslík a v kombinaci s tuňákem představuje ideální kombinaci zdravých rostlinných a živočišných tuků. Kombinace s řeckým jogurtem chutná skvěle a zároveň představuje zdravou variantu ve srovnání s majonézou nebo jinými dresinky.
- 1 filé z tuňáka Calvo ve vlastní šťávě
- 1 sklenice cizrny
- 100 grukoly
- 100 gřeckého jogurtu
- 40 gstrouhaného parmazánu
- 3 šalotky
- 2 PL vinného octa
- 1 PL olivového oleje
- 1 chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- 1 ČL mleté (uzené) papriky
- sůl, pepř
- celozrnné pečivo
Na rozpálené pánvi orestujeme nakrájený česnek, šalotku, přidáme sůl, pepř a nakrájenou chilli papričku. Po 2 až 3 minutách vmícháme okapanou cizrnu a necháme ji prohřát. V míse smícháme řecký jogurt, vinný ocet, mletou papriku a promícháme s mírně vychlazenou směsí z pánve. Podle potřeby dochutíme kořením. Na talíř rozložíme rukolu, na ni navršíme směs z pánve a poklademe kousky okapaného tuňáka. Nakonec vše posypeme strouhaným parmezánem a podáváme s celozrnným pečivem.
Více receptů a informací najdete také na facebookových stránkách společnosti Calvo.