Limeta je zelenou sestrou citronu. Původem je z východní Asie a dnes se pěstuje hlavně ve Střední Americe, Brazílii a na Floridě. Oproti citronu je limeta méně kyselejší a má tenčí slupku. Jedna limeta může obsahovat až dvojnásobně tolik šťávy jako jeden citron.
Ve středověku limety sloužily námořníkům jako prostředek proti kurdějím. Díky námořníkům získaly přezdívku „Limey“ a odtud později i své jméno. Limetová šťáva byla pro svůj antibiotický efekt používána i jako lék proti choleře. Díky vitaminu C pomáhají vybudovat prvotřídní ochranný štít proti virům. Hloubkově čistí trávicí soustavu a kromě toho efektivně bojují s infekcemi. Stejně jako citrony limety obsahují vitamíny B.
Pro tyto vitaminy bychom je měli zařadit do jídelníčku právě teď – v období, kdy je tělo náchylnější k nemocem.
Limetu lze použít nejen do salátů či do nápojů, výtečně chutná třeba i v kombinaci s rybím filé. Posuďte sami.
Na 4 porce:
8 čerstvých filet ze pstruha
3 limety
6 lžic chilli omáčky
6 lžic sójové omáčky
pepř
6 větviček koriandru
Rybí filety očistíme a osušíme. Z pečícího papíru vyřízneme 4 díly. Na každý z nich vložíme 2 filety. Z papíru vytvarujeme loďku (viz. obrázek) a konce svážeme kuchyňským provázkem. Přendáme na plech. Limety omyjeme a kůru nastrouháme. 2 limety nakrájíme na tenké plátky. Z třetí limety vymačkáme do mísy šťávu. Kůru, chilli omáčku, sojovou omáčku, pepř a limetovou šťávu smícháme. Směsí rybu potřeme a navrch naskládáme plátky limety. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C 15 minut. Mezitím omyjeme koriandr a odtrháme z něj lístky. Rybu vyjmeme z plechu a podáváme posypanou koriandrem.
foto: unsplash