Stále to slýcháme: “Jezte více ryb”. Ale co dělat, když nám české ryby moc nechutnají? Co takhle dát si lososa?
Růžovo-oranžové maso z lososa je řazeno mezi top potraviny, a to hlavně díky obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3. Nedostatek těchto látek může mít za následek suchou pokožku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese a bolesti kloubů. Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně na srdeční činnost,zdraví cév i nervové soustavy.
Losos dále obsahuje vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny. Maso lososa je jemné, pevné a neobsahuje zrádné malé kosti.
Losos je báječnou pochoutkou a je cenově dostupný, koupíme ho v běžných supermarketech buď zmrazeného, nebo čerstvého. U čerstvého masa dáváme pozor na kvalitu. Víte, jak poznat čerstvou rybu?
Zkuste si upravit lososa podle tohoto skvělého receptu. Nebudete litovat.
Na 4 porce:
500 – 600 g vykostěných filet z lososa (zbavených kůže)
1 hrnek bulguru
2 hrnky vody
2 rajčata
1 okurka
½ červené cibule
½ svazku petržele
2 lžíce čerstvé máty
½ plechovky cizrny
3 lžíce citronové šťávy
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Bulgur nasypeme do mísy. Lehce osolenou vodu přivedeme k varu a bulgur vodou zalijeme. Necháme 15 minut stát, poté bulgur vidličkou promícháme. Rajčata nasekáme na malé kousky. Okurku, oloupeme, zbavíme semínek a také nasekáme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Mátu s petželkou natrháme. Vše promícháme a přidáme citron, olej a okapanou cizrnu. Osolíme a opepříme a naservírujeme na talíř. Lososa osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji lososa z obou stran orestujeme, z každé strany 2-3 minuty. Lososa položíme na salát a podáváme.
Sandra Š.
foto: unsplash