Jezte více ryb! Co takhle restovaný losos s bulgurovým salátem?

Stále to slýcháme: “Jezte více ryb”. Ale co dělat, když nám české ryby moc nechutnají? Co takhle dát si lososa?  

Růžovo-oranžové maso z lososa je řazeno mezi top potraviny, a to hlavně díky obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3. Nedostatek těchto látek může mít za následek suchou pokožku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese a bolesti kloubů. Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně na srdeční činnost,zdraví cév i nervové soustavy.

Losos dále obsahuje vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny. Maso lososa je jemné, pevné a neobsahuje zrádné malé kosti.

Losos je báječnou pochoutkou a je cenově dostupný, koupíme ho v běžných supermarketech buď zmrazeného, nebo čerstvého. U čerstvého masa dáváme pozor na kvalitu. Víte, jak poznat čerstvou rybu? 

Zkuste si upravit lososa podle tohoto skvělého receptu. Nebudete litovat.

losos_caroline-attwood-unsplash

Na 4 porce:

500 – 600 g vykostěných filet z lososa (zbavených kůže)
1 hrnek bulguru
2 hrnky vody
2 rajčata
1 okurka
½ červené cibule
½ svazku petržele
2 lžíce čerstvé máty
½ plechovky cizrny
3 lžíce citronové šťávy
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Bulgur nasypeme do mísy. Lehce osolenou vodu přivedeme k varu a bulgur vodou zalijeme. Necháme 15 minut stát, poté bulgur vidličkou promícháme. Rajčata nasekáme na malé kousky. Okurku, oloupeme, zbavíme semínek a také nasekáme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Mátu s petželkou natrháme. Vše promícháme a přidáme citron, olej a okapanou cizrnu. Osolíme a opepříme a naservírujeme na talíř. Lososa osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji lososa z obou stran orestujeme, z každé strany 2-3 minuty. Lososa položíme na salát a podáváme.

Sandra Š.

foto: unsplash

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>