Zvýšená hladina cholesterolu v krvi trápí 2 ze 3 lidí starších 40-ti let a patří mezi faktory zvyšující riziko onemocnění srdce a cév. Odborníci doporučují nechat si hladinu cholesterolu v krvi pravidelně kontrolovat alespoň jednou za dva roky, a to i v případě, že máte hodnoty dlouhodobě v pořádku. Zvýšený cholesterol totiž nijak nebolí a tak o něm nemusíme léta vědět.
Pokud máte hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou nebo dokonce vysokou, musíte upravit svůj jídelníček, a to ne jen před další návštěvou lékaře, ale dlouhodobě. Je důležité udělat si postupně z diety a zdravých stravovacích návyků životní styl. Na dietu je třeba zvykat si pomalu. Jedině tak totiž zabráníme jeho dalšímu zvyšování, ale můžeme docílit jeho snížení.
Co to cholesterol vlastně je?
Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází v lidském těle, organismus si ho vytváří sám v játrech, ale bývá obsažený i v potravinách živočišného původu (tuk, maso, vejce a mléko). Pro náš organismus je přitom velmi důležitý. Tvoří se z něj hormony, žlučové kyseliny a je také základní složkou buněčných membrán. Problém vzniká tehdy, když se nám ho v krvi nahromadí nadbytek, celkový cholesterol, který by neměl přesáhnout hodnotu 5,0 mmol/l. Proč celkem? Známe totiž dva druhy cholesterolu a nazýváme je dobrý a špatný. Špatný způsobuje ucpávání cév a jeho hladina by měla být co nejnižší, do 3 mmol/l. Dobrý cholesterol je pro zdraví velmi důležitý a jeho hladina měla být vyšší než 1,3 mmol/l.
Jak by měl vypadat jídelníček?
Je nutné omezit na minimum tuky živočišného původu (máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, vepřové a hovězí maso či uzeniny), ty obsahují velký podíl nasycených a případně transmastných kyselin, které hladinu cholesterolu v krvi zvyšují. Živočišné tuky je proto nutné v jídelníčku nahradit za ty rostlinného původu. Ty oproti nim obsahují velký podíl omega-6 a omega-3 vícenenasycených mastných kyselin, které působí příznivě na náš srdečně-cévní systém.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou ve velkém množství obsaženy v rybách, proto bychom je měli zařadit do jídelníčku alespoň 2 – 3 denně. Příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi má dále vláknina, a tak je v jídelníčku třeba dávat přednost celozrnným výrobkům.
Zdrojem vlákniny jsou luštěniny nebo ovoce a zelenina. Správně sestavený jídelníček zajistí tělu optimální přísun všech základních živin – bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Jíst bychom měli pravidelně alespoň pětkrát denně.
Máte-li nadváhu, nebo trpíte obezitou, měli byste shodit přebytečná kila. Existuje totiž vztah mezi příjmem kalorií a hladinami cholesterolu v krvi. Pokud kouříte, měli byste se zamyslet nad skoncováním. Kouření významně snižuje hladiny dobrého cholesterolu.
Ke snížení cholesterolu vám pomůže i pravidelný pohyb. A neméně důležitý je pitný režim. Měli bychom vypít alespoň dva litry tekutin denně, přičemž je vhodné se vyvarovat slazených nápojů. Velice vhodný je zelený čaj a občas si večer můžete dopřát dvě deci vína.
Sandra Špačková