Snídaně je základ dne – věta, kterou slýcháme od dětství. Jenže rána bývají hektická a buďme upřímní, představa o patnáct minut delšího spánku je lákavější, než představa příprava snídaně. Chceme-li žít zdravě, měli bychom si snídání osvojit.
Proč snídat?
Díky snídani budeme mít dopoledne více energie, budeme se lépe koncentrovat a nebude nás honit mlsná. Mnohé průzkumy zároveň ukázaly, že lidé, kteří snídají, mají v průběhu dne tendenci stravovat se zdravěji, než ti kteří nesnídají.
Příprava nezabere více než pět minut
Když se řekne snídaně, nemusíte si představovat anglickou snídani a vstávat o hodinu dříve, abyste si ji mohli dopřát. Příprava zdravé snídaně totiž nemusí zabrat více než pět minut. Když si přivstanete o patnáct minut dříve, stihnete se i v klidu najíst a z domu budete odcházet s lepší náladou a větší energií.
Jak začít?
Pokud nejste vůbec zvyklí snídat, začínejte postupně. Až si budete připravovat kávu nebo nalévat čaj, zakousněte si k tomu půlku banánu nebo jiného oblíbeného ovoce. Sníst jogurt také nezabere příliš času. Brzy zjistíte, že vám jídlo v žaludku dělá dobře a budete mu chtít dát více. V každém případě myslete na to, že najíst se bychom se měli do jedné hodiny od vstanutí.
Abyste neměli pocit, že vás snídaně připravuje o drahocenný čas, alespoň její část si můžete nachytat již večer. Někomu postačí, vytáhnout si večer misku vedle postavit vločky a do konvice si nalít vodu. Získáte cenné vteřiny, které můžete věnovat jinde.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody
Pořekadlo, které lze použít i u přípravy snídaně. Zdravá snídaně přitom není nijak náročná. Výživoví poradci se shodují, že je dobré jsou vločky či cereálie s kousky ovoce. Vhodný je také neochucený jogurt a nejrůznější semínka – lněné, kustovnice apod.
Pokud nás dopoledne čeká fyzická práce, měli bychom se nasnídat vydatněji. Ideální jsou vejce v kombinaci se zeleninou a celozrnným pečivem. V přípravě postupujte efektivně. Než se rozpálí pánev, nakrájejte si cibuli a než se rozvoní cibule, rozklepněte a rozmíchejte vejce. Než se vejce uvaří, hravě zvládnete nakrájet pečivo i zeleninu a vytáhnout talíř. Máte-li radši vejce na hniličku, postupujte tak, že než se vám vejce uvaří, využijte čas na vlastní přípravu. K snídani již můžete usednout učesaní i oblečení.
Snídani si udělejte příjemnou, pusťte si oblíbenou hudbu nebo třeba zprávy, ať nemáte pocit, že vám něco uniká. Pohodlně se k ní posaďte a v klidu si ji vychutnejte.
Nezapomínejte na pití. Po ránu je vhodné vypít minimálně tři deci vody s citrónem či vlažného čaje. Když máte rádi sladké, můžete si dát i ovocný džus. Dopoledne si tělo s cukry poradí lépe než v odpoledních hodinách.
Pokud se vám do snídání příliš nechce, vězte, že vše je jen o zvyku a o zavedení rituálu. Jakmile přijdete na režim, který vám vyhovuje, bude právě snídaně to, na co se budete těšit a proč se vám bude chtít vstávat.
Sandra Špačková
foto: picjumbo.com
Musím říct, že mi to dalo zabrat, ale už pár týdnu se držím ze snídaní a je pravda, že jsem méně unavená.
Taky pěkný článek s pár recepty jsem našla zde: (odkaz byl redakcí odstraněn)