S přicházející zimou není mnoho sezónní zeleniny, dýně je však světlou výjimkou. Pokud vám neroste na zahradě, koupíte ji v podstatě kdekoli.
Dýně obsahuje z 90% vodu a vlákninu. Mimo to obsahuje mnoho zdravých látek jako hořčík, draslík, sodík. Kromě toho je bohatá na provitaminy vitaminu A, které jsou příčinou jejího oranžového zbarvení. Dýně také působí močopudně, čímž podporuje vylučování toxinů, snižuje hladinu tuků a cholesterolu v krvi, pozitivně působí na imunitní systém.
Dýňová semínka rozhodně nevyhazujte, jsou bohatá na zinek.
Z dýně nemusíte připravovat pouze polévku, lze také jakkoli zapékat a výtečná je v kombinaci s husím sádlem v pomazánce. Pomazánka není moc vhodná pro ty, kdo počítají kalorie, ale o tom, že je zdravá, nemůže být pochyb.
Husí sádlo totiž obsahuje třikrát více zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin než těch nasycených. Také obsahuje poměrně hodně vitamínu E, kterému se přezdívá vitamín mládí.
Na sklenici 500 ml:
400 g muškátové dýně
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
125 g husího sádla
1 cibule
1 lžička sušené majoránky
Troubu rozehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dýni oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kostičky. Zakápneme olejem, lehce osolíme, opepříme a vyložíme na plech. Dáme do trouby a pečeme asi 40 minut. Občas promícháme. Husí sádlo nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme sádlo a zesklovatíme na něm cibuli, přimícháme majoránku. Dýni vytáhneme a vidličkou ji rozmělníme. Všechno promícháme a ještě teplé vložíme do čisté sklenice. Necháme vychladnout a podáme.
Martina M.
foto: unsplash