Atopický ekzém je silně svědící vrozené zánětlivé kožní onemocnění, které se vyskytuje téměř u 10 % populace.
Projevuje jako výsev různě velkých ploch červených pupínků, které časem vysychají, ze kterých se poté může vytv ořit žlutá krusta a poté může dojít k mokvání. Nejčastěji jej nalezneme v kožních záhybech, v loketních a podkolenních jamkách, na dlaních, ve vlasech, za ušima a u dětí i na tvářích.
Atopický ekzém bývá dědičně podmíněný, často je spojen s výskytem průduškového astmatu či pylové alergie a často se zhoršuje na jaře a na podzim, k svévolnému zlepšení dochází v létě.
Zejména u dětí souvisí vznik atopického ekzému velice často s potravinovou alergií. Vliv stravování na stav ekzému je značný i v pozdějším věku Součástí prevence i léčby atopického ekzému je proto dieta, respektive vynechání problémových potravin z jídelníčku.
Zásady stravování při atopickém ekzému
- vynechat ze stravy problémové a dráždivé potraviny
- nové potraviny podávat z počátku nejlépe tepelně upravené. Určité potravinové alergeny se teplem ničí
- dodržovat vyvážený jídelníček
- vyhýbat se pokrmům neznámého původu a složení
Jaké potraviny mohou zhoršovat projevy atopického ekzému?
Ekzematik by měl pozorně sledovat stav ekzému a dávat ho do souvislosti s konzumovanými potravinami. Na místě je dobré si potravinový deník, kde si ekzematik každý den uvede, co a kdy snědl, jaký je stav ekzému.
Nejproblematičtější potraviny
- citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve, fíky, rybíz, maliny, jahody, angrešt, ostružiny
- rajčata, kyselé zelí, celer, petržel, paprika, ředkvičky, křen
- sója, fazole, hrách, čočka
- ořechy všech druhů, hlavně arašídy
- cukr, sladkosti, med, javorový sirup
- bazalka, vanilka, skořice, kari, muškátový oříšek
- vejce, mléko a mléčné výrobky
- ryby
- vepřové maso
Neznamená však, že se ekzematik musí těmto potravinám nutně vyhnout, jen by měl být při konzumaci těchto potravin více opatrný.
Sandra Špačková