Chcete se cítit zdravější, mladší a plní energie? Pak začněte jíst kustovnici.
Plody rostliny Goji Berry jsou totiž to nejcennější, co příroda nabízí. V Asii jsou jejich účinku vědomi již po staletí. Kustovnice čínská, známá jako goji se v Číně používá především jako omlazující ovoce.
Z nutričního hlediska je kustovnice dost možná tím nejhodnotnějším ovocem. Kustovnice čínská obsahuje totiž celou řadu zdraví prospěšných látek – betakaroten, vitamín C, B1 a B2 a mnoho důležitých stopových prvků, zároveň jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů ze všech známých rostlin.
Kustovnice výrazně posiluje obranyschopnost a imunitu organismu.
Nejen čínská medicína její konzumaci doporučuje při snížení krevního tlaku. Dále je vhodná k posílení zraku, uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění. Zahrnout do jídelníčku by ji tedy měli všichni, kdo pracují s počítačem.
Harmonizuje činnost jater a ledvin, uvolňuje energetické blokády v jaterních a ledvinových energetických drah. Pozitivní účinky Goji Berry zaznamenají také diabetici, lidé trpící závratí, bolestí v kříží či ženy s potížemi při menopauze.
Jak goji jíst?
Goji lze mlsat samotné jen tak na chuť nebo jako menší svačinu, přidat je můžete do cereálních směsí a jogurtu. Čínskou specialitou je čaj z Goji. Přidat ji můžete třeba do pečení.
Kustovnice je velice zdravá a lze ji zařadit mezi superpotraviny. Avšak je potřeba dodržovat doporučené denní dávkování. Vyšší míra konzumace Goji vede k problémům se zažíváním. Pro dospělé osoby jsou asi dvě hrstky bobulí denně. U dětí pak dětí pak nic víc něž jednu hrst.
Budete-li dodržovat tato pravidla, můžete pozorovat již po několika týdnech užívání blahodárné účinky.
Sandra Špačková