Plánujete dietu a uvažujete, co do ní zařadit a co naopak bez výčitek vyřadit? Při plánování je dobré znát nejen složení potravin, co se týká tuků, ale také z hlediska obsahu minerálních látek a vitamínů. Jsou totiž některé z nich, jejichž vypuštěním nebo nedostatkem bychom si zadělávali na zdravotní potíže.
Jedním z takových minerálů je například vápník. Při jeho nedostatku dochází totiž k celé řadě komplikací. Nedostatek vápníku způsobuje poruchy růstu u dětí a u dospělých řídnutí kostí (osteoporóza) a měknutí kostí (osteomalcie).
K příznakům aktuálního nedostatku vápníku patří potíže se stolicí (střídání průjmů a zácpy), potíže se srdečním rytmem, časté je bušení srdce, nečekané záchvaty úzkosti a dýchací potíže. Jedním z ukazatelů jsou i svalové záškuby, bolesti nebo křeče, potíže bývají často pociťovány i při chůzi.
Člověk se též potýká s opary a afty, špatným stavem vlasů a nehtů nebo bolestivou menstruací. Doporučená denní dávka minerálu přitom je 800-1200 mg.
A jaké potraviny jsou spolehlivou pokladnicí vápníku? Samozřejmě mléko a mléčné výrobky. Vysoký obsah nalezneme i v mléčné čokoládě, takže pokud už zhřešíte, alespoň máte čím usmířit výčitky svědomí. K velmi kvalitním zdrojům patří rovněž mák nebo sezamová semínka.
Ani s vápníkem bychom to však neměli přehánět, při předávkování totiž hrozí zvracení, únava a deprese a také častá tvorba ledvinových kamenů.
ZP