„Kupujte bio a místní potraviny“ k nám hlásají z médií. Otázkou ale zůstává proč? Co je to vlastně bio co nám může nabídnout?
Biopotraviny neobsahují zbytky pesticidů, průmyslových hnojiv a antibiotik, protože nesmějí být zvířatům přidávána do potravy.
Při zpracovávání bioproduktů je zakázáno používat chemická aditiva, tedy umělá barviva, sladidla, konzervační látky nebo syntetické chuti a metody jako ionizující ozařování nebo genetické inženýrství.
Bioprodukty jsou po celou dobu jejich výroby sledovány kontrolními organizacemi pro ekologické zemědělství. Toto sledují instituce KEZ, Abcert, Biokont.
Jak rozeznat biopotraviny a kde je sehnat?
Biopotraviny vyrobené v České republice snadno poznáte na první pohled – podle národní bioznačky – tzv. zelené zebry, kromě ní najdete na výrobku také kód příslušné certifikační organizace. Od roku 2010 povinně nesou všechny biopotraviny vyprodukované v EU také evropskou bioznačku – zelený list z hvězdiček. Čeští distributoři tedy povinně na obalech umisťují obě značky.
Bio zdaleka nejsou jen ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, maso či vejce, ale i těstoviny, pochutiny či dětské výživy. Na českém trhu tak nejdeme několik tisíc druhů. Bio tak není jen pro lidi s dietami, ale jedná se o zdravější typ potravin pro širokou veřejnost. Bioprodukty je možné online zakoupit nejen v supermarketech, ale také přímo od výrobce, místních obchůdcích či stále častěji online.
Proč jsou dražší?
Biopotraviny jsou dražší, protože na jejich výrobu jsou celkově vynaloženy vyšší náklady. Ekozemědělci mají většinou o trochu nižší výnosy, výrazně větší podíl ruční práce a vyšší náklady spojené s certifikací bio.
Poptávka po biopotravinách rok od roku roste a již několik se mluví přímo o boomu. Dle toho se zvyšuje i počet míst, kde lze bio nakoupit, stejně jako sortiment. Zatím však ale této rychlosti neodpovídá nárůst počtu českých potravin produkujících ekozemědělců a stejně tak chybí i zpracovatelé, to je důvod proč se k nám většina prodávaných bioproduktů dováží. Většina pochází z Německa, Itálie, Rakouska, Nizozemska a Belgie.
Dovoz potravin na velké vzdálenosti přitom může setřít výhody z ekologického pěstování, proto není na škodu zohledňovat při jejich nákupu místo původu a podporovat místní a české ekozemědělce a výrobce.
Sandra Špačková, zdroj: veronica.cz