Sex podle ájurvédy

Stejně jako jídlo a spánek, patří k zdravému životu i sex a rozhodně bychom jej neměli podceňovat. Také ájurvéda se zabývá zdravým sexem. Zdravý sex způsobuje hromadění pozitivní energie a naopak neuspokojená sexuální touha zapříčiňuje vznik nemocí. Díky pravidelnému sexu zůstávají v činnosti pohlavní orgány, což ovlivňuje plodnost.

Kdy a jak na to?

Podle ájurvédy je nejlepší doba pro sex doba úplňku. Nejvhodnější čas je po 23. hodině a před tím byste neměli alespoň dvě hodiny jíst. Jídlo by však mělo navodit příjemnou atmosféru za pomocí hudby, svíček a květy. Ájurvéda rozlišuje až 84 milostných pozic, k oplodnění je však nejlepší misionářská poloha. Energie by měla být při sexu vyrovnaná, tedy muž i ženy by měli vzájemně dostávat i dávat a vzájemně se tak uspokojit. Když se muži nepodaří uspokojit ženu, vina spočívá na jeho bedrech. Podle ájurvédy je nejlepším mužským afrodiziakem správná žena.

Podle ájurvédy je potřeba klást důraz na regeneraci po sexu. Po sexu byste se měli dojít vymočit a osprchovat teplou vodou. Potom je vhodné vypít mandlové mléko s kořením, které regeneruje pohlavní orgány už během jednoho dne. Obnova pohlavních tkání jinak trvá až 35 dní.

Jak často?

Při orgasmu se totiž ztrácí mnoho důležité energie zvaná ódžas, která se tvoří v pohlavních tkáních. Ódžas vzniká však z pohlavní tkáně a mohli bychom ji přirovnat k imunitě. Lidé s dostatkem ódžas, jen málokdy onemocní. Naopak nedostatek ódžas způsobuje neplodnost, slabé libido a může vést až ke strachu ze sexu a impotenci.

Také aura, která nás chrání před negativními vibracemi z okolí, je po sexu oslabená. Sex by tedy neměl být příliš častý. Doporučení se liší podle konstitučních typů (Váta, Kapha, Pitta) Doporučuje se sex v průměru 3 x týdně, v létě méně a v zimě pak více. Zcela vynechat bychom jej měli v době nemoci, menstruace či detoxikace. Ájurvéda odpovídá na otázky okolo masturbace. Podle ní na sebe zaměřený, obsesivní  sex a masturbace uspokojuje jen ego a tím oslabuje auru a vyvolává pocit nejistoty.

 

Sandra Š.

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>