Není snad lepšího období na detoxikaci organismu než je jaro. Právě během něj je vhodné pročistit naše tělo a odlehčit si dny. Jarní detoxikace podporuje nejen činnost jater a ledvin, ale pomáhá našemu organismu bojovat s příznaky akutního onemocnění.
Protože prevence je mnohem lepší než léčení, je detoxikace vhodná, i když jsme zdrávi. Vyhnout by se jí měli děti, těhotné a kojící ženy, staré osoby, psychicky labilní lidé a také ti, při velkém oslabení organismu.
Během detoxikace je potřeba z jídelníčku vyškrtnout rafinované a jakkoli průmyslově upravované potraviny.
Velice důležité je dodržování pravidelného pitného režimu. Nejvhodnější je pití přefiltrované vody, která by neměla být studená. Vhodné je pít i bylinné čaje, například Tulsi, což jsou lahodné bylinné čaje ze směsi bazalky, bylin, exotického koření anebo černého a zeleného čaje. Rozhodně nejní vhodná káva, kakao, čokoláda a alkohol.
Vyhnout byste se měli smaženým pokrmům, margarínům, ořechům, sladkostem, mléčným výrobkům, masovým pokrmům, vejcím, bílému a pšeničnému pečivu stejně jako bílé rýži. Naopak doporučené jsou rýže divoká a basmati, quiona, amarant, jáhly, pohanka, špalda , celozrnné pečivo, batáty a topinambury.
Při vaření je vhodné používat koření podporující trávení. Vhodné jsou římský kmín, fenykl, zázvor, koriandr, skořici, či kardamom. Z tuků je možné používat panenský olivový olej či přepuštěné máslo.
Během detoxikace je vhodné dodržovat pravidelný denní režim a jíst pravidelně, v klidu a před i po jídle bychom si měli dopřát krátký odpočinek.
Pokud budeme detoxikaci dodržovat správně, navodíme si pocit zdraví, zvýšíme energie a pročistíme si mysl. Detoxikace regeneruje celý organismus a posílí samočisticí schopnosti orgánů. Díky tomu se tělo bude schopno samo ubránit před mnohými zdravotními obtížemi.