Uvařte si slavný Caesar salát, který byl pojmenován po svém stvořiteli Caesaru Cardinim. Jeho historie sahá až do roku 1924.
Caesar Cardini, Ital žijící v San Diegu, tento salát jednoho dne uvařil a ihned se všechen prodal.
Od tohoto dne Ceasar servíroval saláty ze zbylých ingrediencí v kuchyni, a aby zvýšil prodej, hrál s hosty jakési divadlo a jídlo servíroval přímo před hosty.
Pro 2 mlsouny:
Recept na salát
bílá bageta
hlávka římského salátu
2 kuřecí prsa
olivový olej
sůl a pepř
Na zálivku
2 žloutky
150 ml olivového oleje
šťávu z 1 citronu
3 ančovičky
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžíce strouhaného parmazánu
1 lžičku worcesterské omáčky
Ančovičky si nakrájíme na malé kousky. V míse si metličkou vymícháme žloutky, citron, hořčici, sůl, pepř – ideálně čerstvě namletý, přilejeme olej, jakmile docílíme majonézové konzistence, přimícháme ančovičky a parmazán. Omáčku necháme vychladit.
Tento salát se již tradičně podává s opečenými krutonky. Na kostky nakrájenou bagetu dejte nejprve opéct nasucho do trouby, a teprve až poté ji opečte na oleji. Tím neztratíte chuť bagety, a navíc bageta nenasákne tolik olejem. Máte-li rádi česnek, pak na oleji nejdříve opečte česnek a až poté přidejte bagetu.
Kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky, jemně okořeňte a zprudka osmažte na pánvi, na které jste předtím opékali krutonky. Pánev pak na chvíli připlopte a maso nechejte ještě trochu dopéct.
Salát důkladně umyjte pod tekoucí vodou – dbejte na to, aby se zbavil veškerého písku a natrhejte na kousky. Nandejte do podávací mísy, přisypejte k němu opečené krutony a přelijte zálivkou, nakonec přidejte plátky masa. Dozdobit můžete malými hoblinkami parmazánu.
Pokud chcete jídlu dodat jistou dramatičnost, můžete salát podávat přímo před hosty a přitom je seznámit s jeho historií.
Uvařte si slavný Caesar salát, který byl pojmenován po svém stvořiteli Caesaru Cardinim. Jeho historie sahá až do roku 1924.