Jarní bylinkář doma

S jarem vedle sluníčka přichází i nepopulární jarní únava, ale naštěstí máme díky právě rostoucím bylinkám účinné nástroje, jak se jí bránit. Málokdo má ale dostatek času, aby vyrazil do přírody a po patřičném býlí se podíval.

Jednou z možností jak si bylinky zajistit jinak, jsou kvalitní bylinkové čaje. Ty je možné koupit v každé lékárně, anebo v prodejnách se zdravou výživou, respektive tam najdeme jejich největší výběr, k zakoupení jsou však dnes už i v různých hypermarketech, a dokonce i v menších prodejnách potravin.

Zjara jsou však nejvhodnější bylinky čerstvé, například několikadenní detoxikační kúra s pomocí nově vyrostlých kopřiv nám určitě dodá potřebnou energii a umožní nám zbavit se nahromaděných toxických usazenin po zimě.

Komu kopřivy nevyhovují, může se poohlídnout i po jiném typu bylinek, ideální jsou třeba pampelišky, které již také brzy začnou vykukovat. Z jejich stvolů se dá připravit i chutný salát, jen se to s nimi nesmí příliš přehnat, abychom si nepodráždili zažívání.

Výše uvedené bylinky obvykle seženeme bez větších výprav do přírody, rostou téměř u každé zahrady nebo stačí vyjet kousek za město. S jinými bylinkami už je ale trochu potíž, proto se vyplatí vypěstovat si doma vlastní nebo využít poměrně zajímavé novinky – totiž koupit si je rovnou v květináči.

Tyto květináče seženeme v některých hypermarketech normálně v oddělení ovoce a zeleniny, a také v některých maloobchodech s ovocem a zeleninou nebo v některých květinářstvích. Nejčastěji můžeme vybírat mezi mátou, saturejkou, bazalkou a pažitkou. Ale seženeme třeba i levanduli, mateřídoušku nebo tymián.

ZP

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>