V letošním roce došlo k rozšíření úhrad pneumokokových vakcín. Prevenar 20 je nově hrazen také seniorům

V letošním roce došlo k rozšíření úhrad pneumokokových vakcín. Vakcína Prevenar 20 je plně hrazena dětem, pokud je očkování podáno do sedmého měsíce a přeočkování je podáno do patnáctého měsíce pojištěnce. Nově je vakcína Prevenar 20 hrazena i osobám nad 65 let. Očkovací schéma pro dospělé je dle SPC jednodávkové, pro kojence od 6 týdnů do 15 měsíců je pak schváleno v podobě 3+1. Vakcínu lze u dospělých podat společně s očkováním proti chřipce.

seniori ockovani

Pneumokok je zákeřná bakterie Streptococcus pneumoniae, která může způsobit závažné onemocnění, jako je meningitida (zánět mozkových blan), sepse (otrava krve) a zápal plic. Pneumokok je také jednou z častých příčin mnohdy bolestivého zánětu středního ucha. Onemocnění se přenáší z člověka na člověka prostřednictvím respiračních kapének při mluvení, kašlání a kýchání.

Pneumokokové infekce jsou v České republice (ČR) stále významnou příčinou morbidity i mortality u dětí a seniorů. Riziko pneumokokových infekcí a jejich komplikací je závislé na věku a přítomnosti chronických onemocnění. V ČR je celková nemocnost invazivním pneumokokovým onemocněním (IPO) nejvyšší u osob starších 65 let, u dětí ve věku pod jeden rok a u dětí vě věku 1 až 4 roky. 

Dle aktuálních statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) vyplývá, že za loňský rok bylo nahlášeno celkem 585 případů IPO, což je o 113 případů více než v roce 2022, to představuje významný meziroční nárůst o 23,9%.

Z toho 310 ve skupině pacientů ve věku 65 let a starší (nárůst o 27 % oproti roku 2022), přičemž 76 z nich nemoci podlehlo (nárůst o 38,2 % oproti roku 2022). V porovnání s předchozím rokem 2023 počet případů v této věkové skupině zůstává opět nejvyšší a také smrtnost zůstává na vysokých hodnotách. Jednou z možností prevence tohoto zákeřného onemocnění je vakcinace.

Riziko invazivních pneumokokových onemocnění je závislé nejen na věku, ale rovněž na přítomnosti rizikových faktorů ve formě chronických onemocnění a je vyšší v zimních měsících, kdy jsou sliznice vnímavější z důvodu virových respiračních infekcí. Smrtnost s výjimkou nejmenších dětí narůstá s věkem a nejvyšší je ve věkové kategorii nad 65 let. Velké části IPO lze předejít očkováním.

Vakcína Prevenar 20 je registrovaný přípravek (vakcína proti pneumokokovým infekcím), jehož výdej je vázán na lékařský předpis. O možnostech očkování se poraďte s ošetřujícím lékařem.

-TZ-
foto: sarcifilippo, Pixabay

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>