Znáte to, z lesa si donesete košík plný hub a zažíná dilema: Co s nimi. Část dáme do smaženice, část darujeme, část usušíme. Obohaťte svůj jídelníček o fantastický salát z hub, rajčat, mozzarelly a máte-li rádi, lanýžového oleje.
Pro 4 strávníky:
250 g hub nejlépe lišek nebo praváků
4 rajčata
200 g mozzarelly
1 cibule
1 stroužek česneku
1 svazek rukoly
½ svazku bazalky
petržel
2 větvičky tymiánu
4 lžíce olivového oleje
5 lžíce balzamikového octa
1 lžička lanýžového oleje
sůl, pepř
Houby očistěte a osušte. Ty větší nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Rukolu přeberte, omyjte a nechte okapat. Bylinky otrhejte od stonků a nasekejte na jemno. Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Houby na něm zprudka opečte. Po chvíli přidejte cibuli s česnekem a krátce opečte. Zalijte octem a přisypte nasekané bylinky. Nechte asi dvě minuty povařit. Zakápněte zbylým olivovým olejem, lanýžovým olejem, ochuťte solí a pepřem a pánev hned sejměte ze sporáku. Nechte trochu vychladnout. Mezitím rajčata nakrájejte na malé kousky a dejte do misky. Přidejte rukolu. Mozzarellu natrhejte na menší kousky a přidejte k rajčatům. Nakonec přimícháme i houby a vše promícháme. Podáváme jen tak, popřípadě se zdravým pečivem.
foto: unsplash