Proč je dobré snídat

V dnešní velmi hektické době lidé často spěchají a uspěchaně začínají i svůj den. Nesnídají, po cestě do práce si koupí kávu, kterou během rána vypijí a takto fungují po celý den. Mnoho z nás však začne již během poledne pociťovat známky únavy, které se s námi táhnou až do odpoledne. Problém však často nespočívá v nedostatku spánku, ale nedostatku energie, kterou tělo prostřednictvím stravy získává.

vyvazena snidane

Snídaně ovlivní celý život

Právě často podceňovaná snídaně je velmi důležitým faktorem, který může značně ovlivňovat naše celodenní nasazení. Tělo celou noc nepřijímalo živiny a ráno potřebuje znova načerpat energii pro svou funkci. Chceme-li se cítit během dne svěží a plni energie, měla by naše snídaně obsahovat velké množství polysacharidů, které sou ve velkém množství obsaženy v obilovinách, müsli a celozrnném pečivu.

Polysacharidy, na rozdíl od monosacharidů, se rozkládají pomalu a během dlouhé doby. Díky tomu naše tělo může dlouhodobě přijímat energii ve formě glukózy, která je následně rozváděna po celém těle.

Získávání energie není jediným důvodem, proč je snídaně pro nás tak důležitá. Protože tělo celou noc nepřijímá potravu, dochází ke zpomalování metabolismu. Snídaní můžeme metabolismus nastartovat, čímž se vyhneme nechtěnému ukládání tuků do těla. Nepodceňujte snídani a najděte si ráno trochu času i na váš úspěšný start do nového dne.

Michal Hromek
foto: picjumbo.com

Mohlo by se vám líbit...

1 komentář

  1. Šárka J. napsal:

    Snídat se má hlavně proto, abychom se pak přes den nepřežírali!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>